升降機  |  自動梯  |  製造商‧保用者

其它資料  |  關於本網  |  連結區  |  討論區

free website stats program
位置:主頁 --> 討論區
返回列表 發帖

時運工業大廈升降機跟進 (#5:貨機消息一則)

曾經喺2014年發生急墜意外既L1客機,已經換咗恰老伯,想問是何時的事?

2016年5月所見,L3貨機已經停用,只得L2貨機可運作

加送更換前L1客機 (劣作,請見諒)

CTB #9020

Falconi係工廠大廈黎講算唔算罕見既牌子?

Quanta 發表於 2016-9-30 18:53

Falconi係工廠大廈黎講算唔算罕見既牌子?

其實都算,包括:
觀塘敬運工業大廈(無力>厘米>時運)
葵涌高威工業中心(CKP)
屯門恆威工業中心(客lift,恰老伯>燈塔>Nikkin)
灰窰角街美德大廈 (CKP>恰老伯)
等等~
CTB #9020

咁仲有邊D仲未更新既Falconi工廈升降機?

睇youtube片, 恆威好似已經換左新機.

Quanta 發表於 2016-10-25 22:37

咁仲有邊D仲未更新既Falconi工廈升降機?

睇youtube片, 恆威好似已經換左新機. ...

據了解應該無咩

至於恆威,客lift喺2012年被燈塔翻新,雜埋力建

--

唔想另開新文:
2016年10月所見,L2貨機已經停用,L3貨機原來換咗恰老伯自動門並重開

加送更換前L3貨機 (劣作,請見諒)

CTB #9020

係咪全部Falconi工廈升降機原裝都係拉閘?

係咪全部Falconi工廈升降機原裝都係拉閘?

Quanta 發表於 2016-10-29 11:25

原裝拉閘應該無咩,可是敬運工業大廈曾被無力翻新

拉閘貨機

消防機原先係自動門,近年被CM更新

CTB #9020

原裝拉閘應該無咩,可是敬運工業大廈曾被無力翻新

VincentChong 發表於 2016-10-30 22:11

我嘅意思係:

係咪全部Falconi工廈升降機最初都係用拉閘?

我嘅意思係:

係咪全部Falconi工廈升降機最初都係用拉閘?
Quanta 發表於 2016-10-30 23:01

敬運工業大廈同時運工業大廈最初都係用拉閘Falconi貨機

可是灰窰角街美德大廈同葵涌高威工業中心最初係自動門客貨機~
CTB #9020

據聞Falconi既原裝維修商係 "太古工程", 唔知呢D咁舊式既工廈又有無出現過 "太古工程" 呢個維修商水牌呢?

據聞Falconi既原裝維修商係 "太古工程", 唔知呢D咁舊式既工廈又有無出現過呢個維修商水牌呢?:l ...

Quanta 發表於 2016-10-31 17:25

工廈應該無,但"太古工程"的英文字樣最普遍刻喺掣板

引用私樓一例子:
CTB #9020

工廈應該無,但"太古工程"的英文字樣最普遍刻喺掣板

引用私樓一例子:
...
VincentChong 發表於 2016-11-1 00:09

呢度係咪西環金陵閣Falconi?

另問: "太古工程" 呢間維修商係邊年開始結束電梯保養行列?