升降機  |  自動梯  |  製造商‧保用者

其它資料  |  關於本網  |  連結區  |  討論區

free website stats program
位置:主頁 --> 討論區
返回列表 發帖

奧的斯電梯既電話曾經係5650686 ?!

我係本網水牌專頁搵到一張奧的斯水牌既圖片, 見到電話真係寫住5650686.

到底5650686呢個電話依家仲有無用?   係咩野年代既電話黎?

1990年代初期之前,上圖那個是在禾輋廣場拍攝,這個水牌已於去年被更換;不過有些地方仍有這個水牌,但是已被「7951113」或「27951113」的貼紙遮蓋,前者的例子有銅鑼灣京都廣場。
喵...

1990年代初期之前,上圖那個是在禾輋廣場拍攝,這個水牌已於去年被更換;不過有些地方仍有這個水牌,但是已 ...
hkaiw 發表於 2012-8-5 12:46

咁5650686呢個電話依家仲有無效?
咩舊時既電話係7個數字既咩?

Quanta 發表於 2012-8-5 01:42 PM

90年代前的電話的確是得7個字

Quanta 發表於 2012-8-5 13:42

好可能變左奧的斯某區修理站電話(切勿撥打此電話,以免影響該站運作)
機頂打慢車
留意轉動物
企位要穩固
勿快車上落

好可能變左某區修理站電話(切勿撥打此電話,以免影響該站運作)
抺油走電話 發表於 2012-8-5 18:11

即係話5650686呢個電話依家已經唔屬於奧的斯電梯?

90年代前的電話的確是得7個字
otis401@shan 發表於 2012-8-5 14:59

應該是由1989年12月30日至1994年12月31日之間,1989年12月29日及之前固網電話號碼仍有地區字頭:
http://www.youtube.com/watch?v=9abQt0OETzA
http://www.youtube.com/watch?v=ZeThJCb3kCY
1995年1月1日起則改為現時的8位數字,最初是7位數字前加2字,後來才有3字頭的固網電話號碼。
喵...