升降機  |  自動梯  |  製造商‧保用者

其它資料  |  關於本網  |  連結區  |  討論區

free website stats program
位置:主頁 --> 討論區
返回列表 發帖

大澳文物酒店(舊大澳警署)斜行升降機

舊大澳警署已經活化成"大澳文物酒店",
而且安裝左1部斜行升降機及2部輪椅升降機..

酒店結構:

首先當然係斜行升降機,即3號機,連接大澳路面同埋酒店平台

驟眼睇真係唔知咩牌子....
出奇地,從新lift証得知,承建商竟然係達輝...

井道結構,長度應該比寶福山的短

---

另外的1號輪椅lift,為少有擁有3個門口的輪椅升降機,牌子係長安常代理的Vimec

2號輪椅lift則為90度開門,較常見的幾級行程,但牌子就睇唔到,有機會係同1號lift一樣掛..
另2號機的"如遇火警"牌,下句竟是"切勿使用升降",算少見

------------

其實,呢d離島lift,要做保養維修都幾麻煩,點樣調派人手呢?
如果好似長洲咁,獨立一個島,難道要長駐員工?

評分人數

• hkaiw: 謝謝詳細的介紹Like + 1

驟眼睇真係唔知咩牌子....
Chicken 發表於 2012-3-5 00:49

應該便是 Sematic:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=671313&page=1
-----
製造商官網:
http://www.sematic.com/index.php?ln=zh
喵...

應該便是 Sematic:

-----
製造商官網:
hkaiw 發表於 2012-3-5 09:48

Sematic網站所述,如果係買整部電梯,係由Lift-Material所生產,
而呢間LM同如心廣場車lift既Lift-Munich似乎係同一間公司,
Lift-Munich網站既產品連結係連到Lift-Material,
而且大家logo係一樣

有机会一定要去看看学嘢啊!我是没接触坐过。斜行升降机,应该是像上太平山顶缆车多些吧。哈!可能就是多了厅门轿厢门的安全要求。香港的电梯种类博大精深。真的是可以说是博物馆啊!

今日去過大澳文物酒店開放日,原來2號輪椅升降機由HHKL安裝及保養

跟一跟相先:

至於斜行升降機,今日有維修師傅同我講,有成12米高,斜度有43度角

加送斜行升降機影片(第一次影斜行升降機)
http://www.youtube.com/watch?v=SnnpWHJTce0

評分人數

CTB #9020

條隨行花線日曬雨淋......死硬

條鋼纜比雨淋一定......設計失敗

外型與設計上基本與寶福山"厘米"的一样,總之意大利佬D嘢都是一大抄。好在只用一條花線,只係用两三條花線,D花線會磨吓磨吓凸出來。機身密封式設計,如果無冷氣,壞一定會中暑。

外型與設計上基本與寶福山"厘米"的一样,總之意大利佬D嘢都是一大抄。好在只用一條花線,只係用两三條花線,D ...
Hman 發表於 2012-3-17 22:59

花線有外殼保護,應該唔會咁快斷既..
而且部lift十秒左右就到站,我諗問題應該唔大~
Change for the better~

其實吾知點解寶福部新斜lift會咁慢,如果可調較快一點便好了
愛到死,愛到瘋

額定速度受唔同因素影響,如建築結構、人流量、資金,
而決定了速度,電梯結構如鋼䌫、電動機等規格都因應需要而採用,
要改快速度就有好多野要更改,更要重新入改機form去機電署~
Change for the better~

條鋼纜比雨淋一定......設計失敗
aska 發表於 2012-3-13 23:53

又唔見山頂纜車會有事? 總之接得尼D機做,零件質素絕對唔可以媽夫,D鋼纜肯定唔會係大陸貨
最緊要按照製造商指引,定期(或者指定行車里數)更換主要零件,咁就一定冇問題

其實斜行升降機速度太快非常危險,因為它不同普通電梯,緊急停止時分分鐘人會撞人/機身/玻璃窗.

因為電梯和地面不是90度,又冇扶手,又冇坐位(寶福山有) ,有D好似坐地鐵,一煞車就好搖.