升降機  |  自動梯  |  製造商‧保用者

其它資料  |  關於本網  |  連結區  |  討論區

free website stats program
位置:主頁 --> 討論區
返回列表 發帖
原帖由 lai.sylvan 於 2009-12-30 18:06 發表
thx!:)
咁迅達的lift由 "冇力"保養算不算是原廠???

可以這樣說,正如:

.奧的斯:捷運
.其士:電梯工程、展偉
.日立:耀天

不過在價格及保養質素上,可能會與原廠有一段差距。
喵...

原帖由 otis401@shan 於 2009-12-30 17:00 發表

另外講起尖沙咀果頭
想問下iSquare果D通天梯有冇長過朗豪坊果批?

iSquare通天梯參考:
轉自鄰板
CTB #9020

原帖由 lai.sylvan 於 2009-12-29 22:03 發表
"冇力"係迅達的子公司,咁迅達的lift由 "冇力"保養算不算是原廠???

p.s.咁3仔的由菱電保養算不算是原廠???

師兄!你誤會左我意思!我意思係迅記打正招牌,做"大煲牌"電梯,不過經#17chicken師兄指出,他們的迅記水牌,表面係迅記個樣,但電話號碼都係無力公司電話,所以即是現在仍是雜廠"無力"做緊大煲機。那麼迅記貴為世界第二大電梯公司,唔怕被人(大客)誤會自己成雜廠嗎?

原帖由 哥本哈根 於 2009-12-30 19:40 發表

師兄!你誤會左我意思!我意思係迅記打正招牌,做"大煲牌"電梯,不過經#17chicken師兄指出,他們的迅記水牌,表面係迅記個樣,但電話號碼都係無力公司電話,所以即是現在仍是雜廠"無力"做緊大煲機。那麼迅記貴為世界第二大電梯公司,唔怕被人(大客)誤會自己成雜廠嗎?

雖然呢個水牌個樣係迅記款式,電話號碼為HHKL,但為何行lift紙係迅記發出呢 ? (我諗迅記會用自己個名去打正做雜機)

但尖沙咀南洋中心係用迅記自己個名打正去雜O仔機同梯,電話號碼係真正迅記

CTB #9020

回復 18# 的帖子

其實由大約66年菱電開鋪起!日本人和胡生等股東,都是合作形式,日本人提供資料和技術,不過就日本人唔過問公司行政,當嘉利事件加金融風暴,胡生的後人對電梯興趣不大,日本人又好想取回自己做,因此便買晒其如股份,統一江山,你有無留意台灣的三菱電梯,日本人又是買回所有控制權,中國的上海三菱,日本人已投下一大舊錢,原本的五五,已變現約七三的現況!所以有細公司想同祖國買零件,現在已NO way!講返你的問題為何還有菱電服務公司的機呢!可能是合約未完呢!最後講單野你知,港島海怡X島將於1越月回歸3仔,不過保費就不及當年!

原帖由 哥本哈根 於 2009-12-30 20:43 發表
講返你的問題為何還有菱電服務公司的機呢!可能是合約未完呢!

其實非政府物業的電梯保養合約通常是否每年續約1次呢?只知道政府的電梯保養合約通常是每2,3年才進行招標(根據憲報所見)。
喵...

通常都係2年,一年生、一年死。但都見過五年、十年,這些便有優惠價,或者送野!

原帖由 lai.sylvan 於 2009-12-30 06:06 PM 發表
thx!
咁迅達的lift由 "冇力"保養算不算是原廠???

算係,因為係迅達旗下
起馬會有原廠零件及技術支援提供
不過質素一定會差少少

另外以下資料純粹聽聞:
迅達如果接番雜過的機,係唔會用番迅達名義
會用HKL的

原帖由 otis401@shan 於 2009-12-30 23:00 發表

另外以下資料純粹聽聞:
迅達如果接番雜過的機,係唔會用番迅達名義
會用HKL的

最奇怪係上環至德大廈1965年迅達升降機曾被新瘋,厘米雜,但最後會用返迅達個名去接返。
p.s.:截至去年5月
CTB #9020

用迅達品牌雜機的例子也有, 但佢雜回來絕大部份都是換機的, 很少只做保養
例子: 怡和大廈內的 OTIS 電梯也是雜回來做換機工程 !

回復 28# 的帖子

thx解答!!!

p.s.愉景新城的迅達lift就係好例子

原帖由 哥本哈根 於 2009-12-30 20:43 發表
最後講單野你知,港島海怡X島將於1越月回歸3仔,不過保費就不及當年!

師兄你話保費就不及當年祝3仔好運,因聽文k公司在位時某座曾經全座水濕由頂層爆水管令全座所有電梯被浸令k公司離場時也賺了二百幾萬先離場
但換野真係換了幾多就..............相信大家都心中有數令外 k公司在位時由於怡X島是3仔生產的機器中最複雜行斜齒輪牙箱軸承多啤呤又多,由於技術參差啤呤成日有聲有某幾部更試過被客人投訴行機震才發覺牙箱嚴重漏油被渣干令銅牙嚴重損蝕及燒牙
保費就不及當年,3仔接手後肯定有排蝕

原帖由 哥本哈根 於 2009-12-27 15:43 發表
通常迅記都唔接返頭機,就算有返頭,都會交比自家的二線公司做,以前係香港升降X公司,現在便是無力公司!

但尖東新世界中心的行人隧道迅記打正接自己返頭機

原帖由 lai.sylvan 於 2010-1-1 11:59 發表
thx解答!!!

p.s.愉景新城的迅達lift就係好例子

你所指是住宅定商場 !?
商場不是雜了 恰老伯 嗎 ?

原帖由 其士集團 於 2010-1-1 15:41 發表

師兄你話保費就不及當年祝3仔好運,因聽文k公司在位時某座曾經全座水濕由頂層爆水管令全座所有電梯被浸令k公司離場時也賺了二百幾萬先離場
但換野真係換了幾多就..............相信大家都心中有數令外 k公司在位時 ...

不單只這些......2年合約, $1xxx 全保合約(每台) 仲免費更換所有電梯的鋼纜 (如有需要更換), 每天要返工 "打咭" 報到, 這些 "不平等" 的條約連原廠也應承, 真的 "服了" 三x !

以李超人的生意手法, 2年后都是 "價低者得" 轉了 K公司或恰老伯 !

原帖由 T.C. 於 2010-1-1 17:50 發表

你所指是住宅定商場 !?
商場不是雜了 恰老伯 嗎 ?

佢可能係講商場

來源
CTB #9020

回復 34# 的帖子

雜了 恰老伯後就被好歴做番!!!

p.s.我影了相(愉景新城lift),但不能post上網!

回復 35# 的帖子

無計啦,擺明係蝕本,都要做。都唔明日本仔點計!已經唔夠人做野,突然又要抽一班人招呼佢。

原帖由 lai.sylvan 於 2010-1-1 09:37 PM 發表
雜了 恰老伯後就被好歴做番!!!

p.s.我影了相(愉景新城lift),但不能post上網!

不好意思...本網並沒有提供附件上載功能
不過你可以用Photobucket來上傳

原帖由 T.C. 於 2010-1-1 17:59 發表

不單只這些......2年合約, $1xxx 全保合約(每台) 仲免費更換所有電梯的鋼纜 (如有需要更換), 每天要返工 "打咭" 報到, 這些 "不平等" 的條約連原廠也應承, 真的 "服了" 三x !

以李超人的生意手法, 2年后都是 " ...

回#35
李超人集團出名痴膠花,k公司已經痴$12xx-13xx平均點知連3仔都痴埋$18xx到