升降機  |  自動梯  |  製造商‧保用者

其它資料  |  關於本網  |  連結區  |  討論區

free website stats program
位置:主頁 --> 討論區
返回列表 發帖

想問下呢幾個Y2型屋苑用咩野牌子既升降機?

博康邨好似係Falconi

想問下呢幾個Y2型屋苑用咩野牌子既升降機?

青盛苑
美城苑
豐盛苑
博康邨Y2型樓

有無人知?

*另外想問全港Y2型居屋屋苑係咪只有3個? (青盛, 美城, 豐盛)
Gary_B 發表於 2012-1-28 12:37

http://www.hkelev.com/usg_y1y2.htm會找到答案

青盛苑:OTIS
美城苑暉城及逸城閣:迅達
博康邨博逸、博智及博泰樓:通力(美善高)
豐盛苑(榮盛、華盛及富盛閣):通力(美善高)

除了富善村的升降機局部作出更換外,其他租置屋村的Y1及Y2型暫未有更換的消息

全港Y2型居屋屋苑就是只有這3個共六座 (青盛, 美城, 豐盛)

咁即係通力定美善高?!
聞說美善高係英國野, 但通力唔係, 兩者既設計亦有D分別. ...
Gary_B 發表於 2012-1-29 09:21

在香港,美善高升降機是由通力電梯負責安裝及保養。
喵...

喵...

富善邨邊座Y型樓有換lift? 係咪全座樓6部lift都換哂?
係咩野牌子換咩野牌子? ...
Gary_B 發表於 2012-2-15 20:17

富善邨所有Y型住宅是由富士達及通力更換為OTIS,可是在去年一月,善鄰樓OTIS用了一天後就出現故障   (善鄰樓更換前用富士達,曾經發生斷纜的善雅樓用通力)

參見:
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14924345

咁黃大仙下邨龍興樓既lift係美善高定通力?   (裡面淨係寫住通力電梯, 我都唔識分佢係美善高定通力 ) ...
Gary_B 發表於 2012-2-1 21:39

印象中富善邨既lift(連商場)係用原裝通力,但商場lift個門慢咗(原廠)