升降機  |  自動梯  |  製造商‧保用者

其它資料  |  關於本網  |  連結區  |  討論區

free website stats program
位置:主頁 --> 討論區
返回列表 發帖

北角升降機事故

事到如今,
信科有5部lift要停機執漏,
事件終於令電梯行業既困境爆煲,
雖然有人受傷,
但最起碼令到公眾反思到升降機既安全
Change for the better~

D受訪茶客都話呢部lift關門極快, 好易夾到人, 行機搖擺不定.

香港人好善忘,放心,好快冇事
等下一單出事時再算,反正未必咁好彩
係就買返六合彩

呢單我個人認為比富善更加轟動,
富善係因為對重甩出黎而引致墮lift然後扯斷纜,
呢一單雖然未有調查結果,
但主因係由鋼纜引起都幾成事實,
亦會再一次引起公眾嘅關注

呢一單雖然未有調查結果, ...
Chicken 發表於 2013-3-6 00:32

今次仲有人受傷呢! 尤其是個82歲阿伯都唔知救唔救得返   
至少富善果單無人受傷先啦...

呢一單雖然未有調查結果, ...
Chicken 發表於 2013-3-6 00:32

富善果丹野係對重壓轆爆啤呤導致扯斷纜
機頂打慢車
留意轉動物
企位要穩固
勿快車上落

富善果丹野係對重壓轆爆啤呤導致扯斷纜
抺油走電話 發表於 2013-3-6 22:55

http://www.emsd.gov.hk/emsd/c_do ... t_Chi_%20Rev_E8.pdf
根據調查報告,即係入面第12節,係部lift到底,啲纜上到天花,先會扯斷纜

電梯行真系無得做,好彩走得快.....做20年得萬零!

信科被機電署停牌半年...

機電工程署決定吊銷信科牌照6個月,5月1日生效,有94座樓宇由信科承接升降機維修受到影響。

其中一座受影響位於葵涌的瑞景大廈,業主立案法團主席關烈華表示,機電署已接觸他們,但擔心一下子要轉換電梯保養承辦商,保養費會增加。

他表示,信科為大廈電梯做保養10年,4部電梯每月收費9000多元,屬於較便宜的價格。由於大廈樓齡逾30年,電梯間中出現故障,但信科的服務不算差。

機電署表示,會向每一座受影響的樓宇解釋,機電署至今已聯絡了92幢樓宇,亦設立專責隊伍跟進,機電署設立熱線供受影響業主查詢,電話是81082238。

另外亦有提及兩件事:
1. 肇事的升降機會被拆卸用作調查,完成調查後會被重置
2. 於去年12月17日起改用的淮用證,日後會補回保養商名稱
喵...

另外亦有提及兩件事:
1. 肇事的升降機會被拆卸用作調查,完成調查後會被重置
hkaiw 發表於 2013-3-20 11:03 PM

拆左部散左既lift去查
然後再重新裝番?

拆左部散左既lift去查
然後再重新裝番?
otis401@shan 發表於 2013-3-24 22:27

會唔會係換新lift?
部野成38年機齡, 真係換過部新lift好過.